Falklandské ostrovy budú čoskoro opäť patriť Argentíne

05.02.2013 Celý región

Londýn 5. februára (TASR) - Argentína predpokladá, že v priebehu 20 rokov opätovne získa kontrolu nad Falklandskými ostrovmi, ktoré v súčasnosti patria Británii. V rozhovore pre dnešné vydanie denníkov Independent a Guardian to uviedol argentínsky minister zahraničných vecí Héctor Timerman, ktorý je na návšteve Londýna.

Timerman ďalej povedal, že Argentína nepodnikne vojenskú intervenciu, avšak Británia bude čoskoro nútená pristúpiť ku kompromisu. "Nemyslím si, že to bude trvať ďalších 20 rokov. Svet totiž začína stále viac chápať, že ide o kolonializmus a britské obyvateľstvo na ostrovy jednoducho presťahovali. Okupáciu cudzích území nepodporujeme a Malvínske (Falklandské) ostrovy sú práve takýmto prípadom," zdôraznil Timerman.

Jeho vyjadrenia prišli v čase, keď sa medzi oboma stranami stupňujú slovné útoky a zostáva viac ako mesiac do referenda, v ktorom obyvatelia Falklandských ostrovov 10. a 11. marca rozhodnú o tom, či súostrovie ostane pod britskou správou.

Ako informovala austrálska agentúra AAP, Timerman vo štvrtok odmietol ponuku šéfa britskej diplomacie Williama Hagua na stretnutie s politickými predstaviteľmi Falklánd, čo Británia označila za sklamanie.

Británia spravuje ostrovy nachádzajúce sa v južnej časti Atlantického oceánu od roku 1833, avšak argentínske sily v roku 1982 územie obsadili, čo prinútilo vtedajšiu britskú premiérku Margaret Thatcherovú, aby do oblasti vyslala špeciálne námorné jednotky. Tie počas krátkej, no krvavej vojny vybojovali pre Britániu opätovnú kontrolu nad ostrovmi.
 

Vyberte región